Kalori dalam Makanan

Ketahui Teknik Rahsia Orang Korea Kekal Lansing..klik disini

Berapa banyak kalori yang kita perlukan biasanya ditentukan melalui jenis pekerjaan yang kita lakukan, umur dan jantina . Jika kita bekerja di dalam bidang yang memerlukan banyak tenaga dan aktif seperti buruh, petani, ahli sukan dan sebagainya, kita ni perlukan mengambil makanan yang banyak kalori. Sekiranya perkerjaan kita memerlukan pengunaan tenaga yang sederhana, perlu bergerak dan banyak berdiri seperti guru maka pengambilan kalori agak kurang.  Pabila dalam kehidupan harian atau pekerjaan kita tak perlu gerak banyak dan sering duduk saja seperti keraj kerani, kita perlu pengambilan kalori yang sedikit sahaja.
Bagi memudahkan kita mengira berapa banyak kalori yang diperlukan / gunakan, sila rujuk jadual di bawah.

Kategori Umur Keperluan Kalori
Dalam Sehari
Kanak-kanak Lelaki 7-9 tahun 1780
10-12 tahun 2180
Kanak-kanak Perempuan 7-9 tahun 1590
10-12 tahun 1990
Remaja Lelaki 13-15 tahun 2690
16-18 tahun 2840
Remaja Perempuan 13-15 tahun 2180
16-18 tahun 2050
Lelaki Dewasa 19-29 tahun 2440
30-59 Tahun 2460
Lebih 60 Tahun 2010
Perempuan Dewasa 19-29 tahun 2000
30-59 Tahun 2180
Lebih 60 Tahun 1780
Ibu Mengandung 3 Bualan Pertama +0
4-6 Bulan +360
7-9 Bulan +470
Ibu Yang Sedang Menyusukan Bayi 6 Bulan Pertama +500
Selepas 6 Bulan Keperluan tenaga bergantung kepada jumlah susu ibu yang dihasilkan
Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...
"Mencari Peluang Bisnes Dari Rumah Dengan Modal Kecil? Klik Sini"
"-HOT-Wangian khas untuk memikat wanita - Wanita pasti tergoda -.."
Jadual : Jumlah kalori yang diperlukan dalam sehari mengikut Jantina dan Usia

Bagi jumlah kalori yang dicadangkan, anggaran tersebut tidak dicampur dengan aktiviti fizikan harian kita. Ia merupakan anggaran bagi individu normal. Jika kita ni seorang yang aktif, jumlah kalori yang diperlukan mungkin akan bertambah. Sebaliknya, jika kita tidak aktif, penggunaan kalori akan berkurangan.
Bagi ibu yang sedang mengandung, jumlah kalori tersebut perlu dijumlahkan bersama. Sebagai contoh, seorang ibu yang berumur 26 tahun sedang mengandung 4 bulan. Anggaran jumlah kalori yang diperlukan adalah 2,360 kcal. Ini adalah berdasarkan kepada 2,000 kcal (Perempuan dewasa 19-29 tahun) ditambah 360 kcal (Ibu mengandung 4-6 bulan).
Ianya sama juga bagi ibu yang sedang menyusukan bayi. Bagi ibu yang menyusukan bayi selepas 6 bulan, jumlah kalori yang diperlukan hendaklah ditambah (500 kcal atau kurang) berdasarkan jumlah susu ibu yang dihasilkan.
Selain daripada jadual di atas, korang juga boleh mengetahui sendiri anggaran kalori harian yang diperlukan melalui laman web aCalorieCalculator. Kaedah pengiraan kalori yang terdapat pada laman web tersebut mungkin lebih tepat lagi jika dibandingkan jadual di atas. (kredit to : www.sihatcyber.com)

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

kredit to : Kelab diet

Incoming search terms:

Comments

  1. Anip™ says:

    bagus info nie..aku rase aku dah terlebih kalori kot..hahaha

    Latest Entry :
    -> Ingin Mencari Cinta, 10 Petanda Seseorang Ini Adalah Jodoh Kita !
    -> Tingkatkan Trafik Blog Dengan Sistem Autopost Entry Terbaru Di Malaysia Blogger United !

  2. aduhhh kena kurangkan makan nasi lemak nie .. heheh lately nie akak suke sgt makan nasi lemak heheheh

  3. Pergh ~ Terus teringat da biggest loser.. hehe..

  4. Amy Syaquena says:

    Good info sis , thanks di atas perkongsian…

  5. nice sharing ellen

  6. akmafaizal says:

    sharing is caring…

    tag Ellen. jomlah join ga lagi..haha

  7. MamaYatie says:

    good info..tp kan, jujur ckp time nak makan mmg tak pikir dah mknan tu brapa kalori..belasah ajer..hehehe

  8. thansk for sharing ye ellen..mmuaaahhh!

  9. n.hasleena says:

    thanks ellen with the info. tapi tulah kan…bila makan lupa je kandungan2 tu hehehe

  10. NuSaNa NoSa 91 says:

    wah3~ xpernah nk amik tau.. tp, baru rini keen tau.. thanx ye sudi share kak ellen~ ^_^

  11. tomatokering :) says:

    wahh~ nak kene kurangkan aym goreng nie . isk2 :'(

  12. nice share ellen…

  13. alexa yussida says:

    ade sorg kawan saya sgt pathetic ngn kalori sampai kan everytime beli snacks/choc/aiskrim etc sume pon nk tgk kalori brape..ades…

  14. @ieda
    Oh yer ka Kak..memang sedap tu kan..ellen pun suka banget..haha

  15. @aReTikZ
    Aikk..apa hal plak..sebab mereka semua kira kalori makanan kan..hehe

  16. @Amy Syaquena
    U're welcome sis, untuk perkongsian kita semua lebih2 lagi ellen ni..haha

  17. @sop
    Tq Sop..hehe

  18. @akmafaizal
    Ya betul tu..sharing is full with care…

  19. @MamaYatie
    Samalah ngan Ellen sis..hahhaa..asal masuk mulut dan sedap kan…hehe

  20. @Cikmin
    Muah juga cikmin..hehe

  21. @n.hasleena
    U're welcome sis, itulah ni lepas makan baru menyesal, apa nak buat dah masuk kat perut kan..haha

  22. @Anip™
    Oh yer ka..adoii..kena kurangkan ni..hehe

  23. @NuSaNa NoSa 91
    Akak kongsikan di sini supaya kita semua tau lebih2 lagi akak ni ahh!!

  24. @tomatokering :)
    Ayam goreng tu sedap giler..nak nak …hehe

  25. @Cik Tom
    TQ Tom..

  26. @alexa yussida
    hehe..sangat2 mementingkan kesihatan tu kan dik..baik juga kalo gitu tapi tak larat la cam tu..hehe

Speak Your Mind

*