Panas!..

Pengambilan Kakitangan Baru Kementerian, Jabatan, Agensi Kerajaan Dibekukan 3 Bulan

Untuk tempoh tiga bulan mulai 1 Jun, semua pengambilan kakitangan baru dalam sektor perkhidmatan awam bagi mengantikan kekosongan jawatan yang disebabkan oleh kematian atau persaraan, tidak akan dilakukan.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Abu Bakar Abdullah berkata, keputusan itu dibuat oleh Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pengambilan dan Gaji Kakitangan Awam pada 6 Mei lalu.

Jawatankuasa tersebut dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Abu Bakar berkata demikian dalam satu pekeliling perkhidmatan awam yang diedarkan kepada seluruh jabatan baru-baru ini.

Buat masa ini terdapat 1.2 juta kakitangan awam yang berkhidmat di seluruh negara.

Arahan pembekuan pengambilan kakitangan gantian itu termasuklah pengambilan kakitangan baru untuk semua negeri, badan berkanun, pihak berkuasa tempatan dan jabatan-jabatan persekutuan.

Bagaimanapun, Abu Bakar menjelaskan, calon-calon yang telahpun dipanggil untuk temuduga sebelum pekeliling baru itu dikeluarkan akan dibenarkan untuk terus dipertimbang untuk mengisi perjawatan berkenaan.

Abu Bakar berkata, Jabatan Perkhidmatan Awam akan terus mengaudit keperluan setiap jabatan dan agensi dalam mengisi kekosongan jawatan.

 

Incoming search terms:

4 comments

  1. Adakah tindakan ni dibuat kerana kerajaan dah x de duit?

  2. adakah ia hanya melibatkan pengambilan untuk kakitangan gantian as mention above kakitangan baru bagi mengantikan kakitangan yg telah bersara atau persaraan sahaja????atau student lepas SPA turut terkena tempias??….

    • Rasanya ini untuk mereka yang nak apply baru tu dik..yang dah sedia ada tu..tak terkena kot, apapun kita refer ngan kementerian yang berkenaan ya…

  3. jgn selfish kerajaan…..bantu rakyat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top