Panas!..

Cosway diarah tarik balik 2 produk makanan dari Taiwan yang tercemar

Kementerian Kesihatan hari ini mengarahkan Cosway (M) Sdn Bhd supaya menarik balik dengan segera dua produk makanan dari Taiwan yang tercemar dengan Di (2-ethylhexyl) Phthalate (DEHP).

Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Hasan Abdul Rahman juga meminta semua pengedar syarikat itu supaya menghentikan serta merta jualan Oriyen Nutri Grow (boy) Orange Drink Premix 330g dan Oriyen Nutri Grow (girl) Cranberry Drink Premix 330g keluaran Jin Zhuan Lifesciences Enterprise Co. Ltd, Taiwan.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Taiwan telah memaklumkan kepada Pusat Keselamatan Makanan Hong Kong mengenai kedua-dua produk itu yang diimport oleh Cosway (HK) Ltd.

“Kementerian Kesihatan mengambil maklum bahawa produk sama juga diimport oleh Cosway (M) Sdn Bhd. Kementerian telah mengambil sampel untuk dianalisis DEHP.

“Produk dari kelompok itu hanya akan dilepaskan sekiranya hasil analisis mendapati ia tidak tercemar dengan DEHP,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut dengan menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan di talian 03-88833652/0388833653 atau melayari laman web di http://moh.gov.my atau http://fsq.moh.gov.my. – Bernama

 

nota kaki : Ellen pn ejen cosway juga…sory ya mr cosway…copypaste ja post ni dari BERNAMA..hehehee

Incoming search terms:

5 comments

  1. huh!! ada bahan tercemar dalam produk itu..

  2. wife ske gak bli barangan cosway..nasib baik tak bli barang2 ni.. :)

  3. kee heng seng

    i recommand to u all my compony it not have any chemical included plastic sms me 0146676176

  4. harap mereka lebih sensitif kepada inti penggunaan produk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top