Panas!..

Sambutan Hari Bapa 2011|Selamat Hari Bapa, Daddy….

Hai..Salam mesra

Esok 19/6/2011 merupakan sambutan Hari Bapa di Malaysia..Apa yang anda beri untuk Bapa anda? Ellen tak tau nak bagi apa dengan daddy ellen sebab rasanya esok tak dapat plak balik Ke Kg…cuma doa Ellen untuk Daddy agar selalu sihat dan diberkati oleh Tuhan.

Ellen nak share juga kat sini mengenai asal usul Hari Bapa ni..Ellen ambil beberapa ulasan dari wikipedia dan rakan2 blogger yang telah membuat penyelidikan mengenai ini.

Di Malaysia, Sambutan hari Bapa ini diadakan pada setiap hari Ahad, minggu ke 3 setiap tahun…

 

Ulasan Wikipedia mengenai Hari Bapa ini:-

Hari Bapa merupakan suatu hari cuti sekular yang bermula pada awal abad ke-12 untuk kaum lelaki menyambut kebapaan, dan untuk memberi penghormatan dan peringatan terhadap para bapa. Hari Bapa disambut pada tarikh yang berlainan di seluruh dunia dan selalu menglibatkan pemberian hadiah kepada para bapa dan kegiatan kekeluargaan.

Terdapat banyak versi dalam sambutan hari bapa. Dalam satu versi, sambutan ini dikata bermula di Amerika Syarikat dengan ideanya dicetuskan oleh seorang wanita, Sonora Dodd dari daerah Spokane. Beliau mahu sesuatu dilakukan untuk mengenang bapanya, William Smart, seorang veteran perang saudara yang ditinggalkan oleh isterinya dan membesarkan enam orang anak secara bersendirian di sebuah ladang kecil. Hari bapa yang pertama disambut pada tahun 1910 dengan mengambil sempena tahun kelahiran William Smart sendiri. Sejak tahun 1972, ia disambut setiap tahun apabila bekas Presiden AS, Richard Nixon menandatangani satu undang-undang awam yang menjadikan hari tersebut dicatat di dalam kalendar.

Ulasan seorang rakan blogger (http://isbiha.blogspot.com/)

 

Mengikut sejarah, Hari Bapa dikesan sejak tahun 1839 bagi mengenang kematian 123 lelaki dalam peperangan Iransop. Hari Bapa pada zaman moden mula diadakan pada 5 Julai 1908 di Fairmont, West Virginia, USA sebagai satu acara keagamaan dalam agama Kristian, hasil asperasi sambutan Hari Ibu.

Hari Bapa digerakkan sebagai sambutan sedunia apabila Sonora Smart Dodd mengadakan sambutan ulang tahun pada tahun 1910 bagi mengenang bapanya, William Jackson Smart, seorang veteran Perang Saudara Amerika Syarikat yang secara bersendirian membesarkan enam orang anaknya. Tarikh yang dipilih sebagai Hari Bapa yang pertama diadakan secara rasmi ialah pada 19 Jun 1910.

Bunga ros diiktiraf sebagai bunga rasmi Hari Bapa. Warna merah dipilih untuk bapa yang masih hidup, sementara warna putih untuk bapa yang sudah meninggal dunia.

 

Ulasan dari Rakan blogger (http://www.solihinzubir.com)

Pelbagai cerita dan pendapat yang berkembang dan dicatat dalam cerita sejarah mengenai bermulanya idea sambutan HARI BAPA ini.

 

Ms Sonora Louise telah digelar sebagai Mother of the Father’s Day Festival. Ini semua kerana besarnya sumbangan dan pengorbanan beliau dalam usaha untuk mewujudkan sambutan hari bapa sebagai mana yang kita sambut sehingga hari ini.

Mengikut catatan sejarah, idea pengasasan hari bapa mula timbul di benak Sonora setelah beliau mengetahui akan adanya sambutan hari ibu pada sekitar tahun 1909. Beliau kemudiannya melihat sendiri begitu besarnya pengorbanan dan susah-payah bapanya dalam membesarkan adik beradiknya setelah kematian ibunya. Justeru, beliau sendiri berfikir bahawa mengapa tidak juga diadakan sambutan bagi mengenang dan menghargai jasa seorang bapa.

Ideanya ini telah cuba disebar luaskan olehnya sendiri ke merata tempat. Dan ramai juga yang menerima dan ada juga yang mentertawakan usahanya itu. Namun, Sonora tetap berusaha lebih gigih demi memastikan impian dan matlamatnya itu tercapai.

Usaha dan jerih-payahnya mula menampakkan hasil apabila pada 19 Jun 1910, sambutan hari bapa telah mula disambut di Spokane, Washington.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan dan tahun juga silih-berganti. Hampir kesemua presiden Amerika Syarikat menerima dan menyetujui sambutan Hari Bapa. Dan akhirnya pada tahun 1972, presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa hari ahad minggu ketiga Jun adalah sambutan umum perayaan sambutan hari bapa. Perayaan ini disambut di seluruh dunia sehingga ke hari ini, termasuk negara kita Malaysia.

 

Tarikh2 Sambutan hari Bapa ini berbeza2 mengikut negara..untuk mengetahui lebih lanjut sila lawat laman web Wikipedia …klik SINI

******************************************************************

Special for my Beloved daddy…Mr Michael  M.S


This is my Guiding Light , Mr Michael (Middle)

My Father, My Guiding Light

Dad, you’re like the sun to me,
a sure thing, always there,
beaming light and warmth on my life.
Whatever is good in me today,
I owe to your wisdom, your patience,
your strength, your love.
You taught me by example,
as a role model,
how to be my own person,
how to believe in myself,
instructing me without controlling me.
Even when we disagreed,
you held us together,
so our bond was never broken.
I understand what you did for me,
and I am so grateful that I have you
as my solid foundation, my rock.
I respect you, I admire you, I love you,
my guiding light, my father.

 

 

By Joanna Fuchs


Incoming search terms:

4 comments

  1. Selamat Hari Bapa buat bapa-bapa yang ada disini :)

  2. selamat hari abah! hehe

  3. thanx sis coz sudi berkongsi.. =)

  4. Karat gurlz.............

    HAppY FaThErS DaY………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top