Panas!..

Pencarum KWSP boleh keluarkan simpanan dalan Akaun 1 untuk dilaburkan dalam Amanah saham 1 Malaysia

Mulai 25 Julai, para pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan untuk mengeluarkan simpanan masing-masing di dalam Akaun 1 setiap tiga bulan bagi dilaburkan di dalam dana Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia).

AS 1Malaysia, iaitu dana satu saham amanah keseluruhannya milik rakyat Malaysia yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Bhd (ANSB), kini disenaraikan sebagai Skim Pelaburan Ahli KWSP.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, Permodalan Nasional Bhd (PNB) berkata jumlah pengeluaran itu bergantung kepada mengekalan simpanan paras minimum oleh para pemegang akaun yang ditetapkan bagi kumpulan umur masing-masing oleh KWSP.

Katanya tiada had maksimum dikenakan bagi bilangan unit yang boleh dilanggani oleh para pelabur.

AS 1Malaysia mempunyai saiz dana 10 bilion unit, dengan 50 peratus diperuntukkan bagi Bumiputera; 30 peratus bagi Cina; 15 peratus bagi India; dan 5.0 peratus bagi rakyat Malaysia yang lain.

Peruntukan yang direzabkan bagi masyarakat Cina telah dilanggani sepenuhnya.

AS 1Malaysia adalah dana saham amanah keenam yang diuruskan oleh ASNB yang disenaraikan di bawah Skim Pelaburan Ahli KWSP selepas Amanah Saham Wawasan 2020; Amanah Saham Didik; Amanah Saham Gemilang; Amanah Saham Nasional 2; dan Amanah Saham Nasional 3 Imbang. – BERNAMA

Incoming search terms:

2 comments

  1. wah baru sekjap ja sa keja..tu duit buli kasi keluar ka sis??

  2. wahhhh best nie sis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top