Panas!..

OKU MENJADI MANGSA SEKS WARGA EMAS

mangsa

KUALA LUMPUR – Baik ada makna. Itu gambaran yang sesuai apabila seorang lelaki warga emas berusia 62 tahun berpura-pura berhubungan baik dengan seorang wanita orang kurang upaya (OKU) sejak lebih setahun lalu mengambil kesempatan merogol mangsa.

Perbuatan warga emas yang tidak berperikemanusiaan itu akhirnya terbongkar apabila mangsa berusia 30 tahun disahkan hamil enam minggu setelah mangsa menjalani pemeriksaan pada 26 November lalu.
Ibu mangsa yang dikenali Chia, 51, berkata, pada mulanya dia tidak tahu siapa yang merogol anaknya itu namun kejadian dua hari selepas anaknya disahkan hamil membongkar pelaku yang bertanggungjawab.
Menurutnya, pada 29 November, anaknya sekali lagi nyaris menjadi mangsa perbuatan warga emas tersebut, namun anaknya enggan dan memaklumkan apa yang berlaku kepadanya sebelum warga emas itu berjaya diberkas oleh penduduk dan diserahkan kepada pihak berkuasa.
“Saya tergerak hati untuk membawanya ke klinik dan menjalani pemeriksaan dan akhirnya dia disahkan hamil enam minggu.
“Daripada apa yang dimaklumkan anak saya, sudah banyak kali dia dirogol,” katanya pada sidang media bersama Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), di menara PGRM, Cheras, di sini semalam.
Hadir sama, Pengerusi Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam PGRM, Wilson Lau dan Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional Parlimen Segambut, Jayanthi Devi Balaguru.
Chia berkata, berdasarkan apa yang diceritakan anaknya kejadian rogol itu dilakukan di tangki air tingkat 18 di rumahnya di Taman Mutiara Fadason Jinjang Utara.
Katanya, terdapat juga jiran yang pernah melihat warga emas yang bekerja di tapak binaan berdekatan kawasan rumahnya itu membawa anaknya naik ke tingkat atas.
“Apabila saya beritahu anak saya yang dia kini hamil dan akan mempunyai bayi, dia hanya ketawa (kerana tidak mengerti apa-apa),” katanya.
Menurutnya, dia sebelum ini tidak pernah berjumpa dengan lelaki berkenaan namun maklum akan hubungan baik lelaki itu terhadap anaknya.
“Anak saya mengalami deman panas ketika berusia empat tahun menyebabkannya terencat akal dan pada umur 18 tahun, dia mengalami kemalangan dan menyebabkan kecacatan kekal pada kaki kirinya,” katanya.
Pada masa sama Wilson berkata, mangsa rogol berkenaan kini ditempatkan di wad Hospital Besar Kuala Lumpur (HKL) dan sebarang tindakan susulan terhadap OKU berkenaan bergantung kepada nasihat doktor.
“Untuk kes ini, ibu mangsa dimaklumkan oleh pihak berkuasa bahawa sukar untuk mangsa memperoleh keadilan walaupun boleh sabit kesalahan dengan kes rogol, namun disebabkan ia melibatkan mangsa OKU, sukar untuk memperoleh kemenangan di mahkamah,” katanya.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top