Panas!..

KENALI KAEDAH BAYI TABUNG UJI[IVF]

Ketahui Teknik Rahsia Orang Korea Kekal Lansing..klik disini
Suami puji wanita lain, petanda hubungan dalam bahaya
''Meletop 25 Artis Malaysia Yang masih Cantik Di Usia 40 & 50 An "
CARA MUDAH BUAT $100 SEHARI SECARA ONLINE !
INGIN MENAMBAH PENDAPATAN KELUARGA ANDA..klik disini

Foto

IVF (In Vitro Fertilization) yang sering disebut sebagai bayi tabung uji ialah proses persenyawaan yang berlaku di luar tubuh. Ia kaedah bagi membantu pasangan suami isteri yang menghadapi masalah kesuburan mendapatkan zuriat.

Untuk menjalani rawatan IVF, beberapa suntikan harian dilakukan supaya telur menjadi matang. Ia kemudian dikeluarkan dari kilang telur dan disenyawakan dengan sampel sperma daripada suami di dalam makmal.

Hampir 3,000 bayi dilahirkan menerusi kaedah IVF di Pusat Perubatan Tropicana (TMC). Disebabkan kos yang tinggi, pusat perubatan itu berusaha sedaya upaya supaya wanita yang menjalani proses itu hamil pada rawatan pertama.

Perunding Pakar Kesuburan, Perbidanan dan Sakit Puan TMC, Dr Surinder Singh berkata, kebanyakan pasangan yang ingin mencuba kaedah ini ialah di kalangan mereka yang sudah berkahwin selama empat atau lima tahun serta pernah mencuba pelbagai rawatan seperti pil kesuburan dan IUI (sperma suami disuntik ke dalam rahim menggunakan tiub halus).

Menurutnya, selepas wanita menjalani rawatan kesuburan, telur matang dan ia dikeluarkan dengan bantuan ultrasound. Satu jarum khas dimasukkan ke dalam kilang telur untuk menyedut telur dari kilang telur. Kira-kira 15 telur dihasilkan melalui kaedah suntikan.

Kesakitan prosedur itu sama seperti mengambil sampel darah dan cuma mengambil masa 15 minit. Untuk mengelakkan pesakit yang takut menjalani prosedur itu, mereka akan dibius ubat tahan sakit.

“Setiap bulan kilang telur menghasilkan satu telur yang mengambil masa dua minggu untuk matang. Apabila matang, telur akan menetas dan ia akan dikutip oleh bahagian hujung tiub fallopio dan memasuki tiub itu. Jika pada hari berkenaan pasangan bersama, sperma yang berenang masuk ke tiub fallopio melalui rahim disenyawakan dengan telur dan menjadi embrio (bayi).”

“Embrio mengambil masa lima hari perjalanan dari tiub fallopio untuk masuk ke dalam rahim. Tiub itu bukan saja mengutip telur tetapi juga tempat persenyawaan berlaku. Ia seperti tapak semaian untuk lima hari pertama perkembangan embrio malah bayi mendapat semua nutrien untuk tumbesarannya sepanjang tempoh itu,” katanya.

Dr Surinder berkata, IVF mengambil alih fungsi tiub fallopio mengutip telur dan proses persenyawaan dijalankan di makmal. Embrio yang berjaya dihasilkan menerusi kaedah itu akan dimasukkan kembali ke dalam rahim menggunakan tiub khas melalui pangkal rahim.

PERKEMBANGAN EMBRIO

Pada hari pertama, sel embrio berpecah menjadi dua, pada hari ke dua terbahagi empat, hari ketiga berkembang menjadi lapan, hari keempat (16 hingga 32) dan hari kelima, menjadi blastocyst seterusnya pecah dan keluar dari sarung (menetas) pada hari keenam.

Embrio boleh dimasukkan ke dalam rahim pada hari kedua, ketiga, keempat atau kelima. Pada hari kelima, peluang untuk wanita itu hamil lebih tinggi.

Terdapat dua kaedah persenyawaan yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah ketidaksuburan dan kesukaran pasangan yang sukar mendapatkan zuriat.

"Exam PTD 2014"
"-HOT-Wangian khas untuk memikat wanita - Wanita pasti tergoda -.."
"-Berita Hot Dan Menarik Hanya Di Sini -.."
INGIN MENAMBAH PENDAPATAN KELUARGA ANDA..klik disini

Dalam kaedah IVF, setiap telur ditaburkan dengan 100,000 sperma. Bagi kaedah ICSI (jika sampel sperma kurang baik), satu sperma yang sihat disedut dengan jarum berlubang dan disuntik ke dalam telur). Mikroskop khas serta alat robotik diperlukan untuk melakukan proses ICSI.

Embrio dimasukkan ke dalam inkubator dengan tahap karbon dioksida, suhu dan kelembapan sama seperti di dalam tiub fallopio.

Pasangan digalakkan datang awal untuk rawatan. Ini kerana, apabila wanita semakin berumur, peluang untuk hamil semakin kurang. Biasanya, pada usia lebih 37 tahun, peluang untuk hamil menjadi semakin kurang.

“Pada hari bayi akan dimasukkan ke dalam rahim, pengamal perubatan akan berbincang dengan pasangan mengenai bilangan embrio yang akan dimasukkan. Daripada 15 telur, kira-kira 12 embrio yang akan terhasil manakala selebihnya tidak.

“Lebih banyak bayi dimasukkan, lebih tinggi peluang untuk hamil tetapi risiko anak kembar lebih tinggi. Oleh itu, memasukkan tiga embrio tidak digalakkan, sebaliknya cuma dua embrio yang disaran untuk dimasukkan ke dalam rahim bagi proses IVF,” katanya.

Jika hanya satu embrio yang dimasukkan ke dalam rahim, peluang untuk hamil ialah 20 peratus manakala jika dua embrio (50 peratus) dan tiga embrio (60 peratus). Memasukkan satu embrio lebih selamat manakala jika dua embrio, risiko anak kembar meningkat sebanyak 30 peratus.

“Pasangan tidak digalakkan untuk mengandungkan anak kembar dua kerana memberi risiko kepada bayi sama ada keguguran, kecacatan atau lahir pramatang. Ibu pula mungkin mengalami mabuk lebih teruk dan peluang untuk mendapat diabetes atau darah tinggi ketika hamil lebih tinggi. Risiko semakin tinggi jika mengandungkan anak kembar tiga dan ibu perlu melahirkan anak melalui kaedah caesaran,” katanya.

MASALAH KETIDAKSUBURAN

Kira-kira 40 peratus masalah kesuburan berpunca daripada lelaki, 40 peratus lagi daripada wanita dan selebihnya kombinasi di kalangan suami dan isteri.

Masalah dihadapi lelaki ialah jumlah sperma kurang, kurang bilangan sperma yang berenang atau bentuk sperma abnormal. Wanita pula menghadapi masalah di kilang telur, rahim atau tiub fallopio. Di kilang telur, Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) mengancam kesuburan apabila wanita itu mempunyai hormon lelaki (androgen) atau insulin terlalu tinggi.

Wanita perlu ada sedikit hormon androgen untuk membesarkan telur tetapi jika hormon terlalu tinggi, boleh menjejaskan pembesaran telur. Telur tidak boleh membesar dan kualiti telur terjejas menyebabkan wanita terbabit sukar hamil.

Satu lagi punca ketidaksuburan ialah penyakit endometriosis iaitu tisu yang melapisi bahagian dalam rahim tersebar dan tumbuh di kawasan organ lain di dalam tubuh wanita. Selain itu, masalah ketidaksuburan turut berpunca daripada jangkitan kuman pada tiub fallopio seperti chlamydia yang boleh menyebabkan dinding tiub tersumbat. Jika hamil pun, wanita terbabit mungkin berisiko untuk mengandung luar rahim.

Masalah rahim pula pelbagai, antaranya:

  • bentuk rahim yang abnormal. Terdapat rawatan pembedahan untuk menjadikan bentuknya normal.
  • polip di dinding rahim.
  • fibroid (sub mukus) di dalam rahim perlu dibuang.
  • pernah mengalami keguguran dan menjalani proses D&C (pembedahan untuk mengembangkan serviks dan mengosongkan rahim dengan perlahan-lahan untuk rawatan pembedahan keguguran) dan didapati ada pelekatan atau luka di dinding rahim.
"-Berita Hot Dan Menarik Hanya Di Sini -.."
INGIN MENAMBAH PENDAPATAN KELUARGA ANDA..klik disini

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top