Panas!..

KOLEJ KADAZANDUSUN MURUT DI LANCAR PADA JUN 2012

PENAMPANG — Kampus tetap Kolej Kadazandusun Murut atau Kolej KDM dijangka dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Jun depan kata, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Beliau berkata, serentak dengan pelancaran itu Perdana Menteri juga akan melakukan upacara pecah tanah kampus tetap kolej berkenaan di Kaingaran, dalam daerah Tambunan.

Berucap pada majlis perasmian persidangan Tri-Tahunan Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA) di Dewan Hongkod Koisan di sini hari ini, Pairin yang juga presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) berkata, kabinet Sabah telah bersetuju ”membantu” menubuhkan kolej universiti berkenaan.

“Kita bersyukur kerana kerajaan telah meluluskan penubuhan kolej komuniti itu dan tapaknya sudah disediakan di Tambunan. Diharapkan kerajaan negeri atau persekutuan dapat menyediakan peruntukan untuk tujuan ini,” katanya.

Cadangan penubuhan kolej berkenaan dibuat oleh Persatuan Kebajikan dan Pendidikan Kadazandusun dan Murut Sabah (PEKADIN).

— BERNAMA

Incoming search terms:

One comment

  1. how to apply? what are the courses offered?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top