Panas!..

GELARAN KEBESARAN BOLEH DI SEMAK MELALUI LAMAN WWW.ISTIADAT.GOV.MY

KUALA LUMPUR – Orang ramai boleh merujuk laman sesawang Bahagian Istiadat di Jabatan Perdana Menteri, www.istiadat.gov.my jika mahu menyemak sama ada gelaran kebesaran yang digunakan oleh seseorang individu itu sahih dan diiktiraf kerajaan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, laman sesawang itu mempunyai senarai lengkap yang dikemas kini mengenai semua penerima anugerah sama ada yang dikurniakan Yang di-Pertuan Agong atau sumber-sumber yang diiktiraf.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Senator Datuk Syed Ibrahim Kader yang meminta Perdana Menteri menjelaskan usaha yang diambil untuk menangani masalah penyalahgunaan gelaran kebesaran seperti Datuk dan Datuk Seri yang diragui kesahihan sumbernya pada persidangan Dewan Negara di sini semalam.

Vui Keong berkata, mengikut dasar dan peraturan semasa, hanya penganugerahan yang dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan dan Raja bagi negeri-negeri bersultan atau beraja serta Yang Dipertua Negeri akan diiktiraf.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top