Panas!..

PROGRAM 1AZAM MEMBANTU GOLONGAN MISKIN UNTUK MENJANA PENDAPATAN

Link 1Azam : http://www.kpwkm.gov.my/nkra/1azam

KUALA LUMPUR: Program 1AZAM Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mencatat penyertaan 63,147 isi rumah berpendapatan rendah tahun lalu.

Menurut Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2011 yang dikeluarkan di sini, jumlah itu melebihi sasaran dalam memastikan 57,793 isi rumah miskin daripada jumlah keseluruhan yang berdaftar dengan pangkalan data eKasih mengambil bahagian dalam program itu menjelang 31 Disember tahun lalu.

“Untuk mengurangkan jurang perbezaan antara golongan berada dan miskin, kementerian dan rakan-rakan melalui program 1AZAM membantu golongan miskin untuk menjana pendapatan.

“Selain bantuan kewangan, kementerian menawarkan isi rumah berpendapatan rendah kaedah untuk menjadi lebih produktif dengan cara menyediakan mereka kemudahan untuk memulakan perniagaan serta mengadakan latihan kemahiran dan motivasi,” kata laporan itu.

Di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam Meningkatkan Tahap Kehidupan Isi Rumah Berpendapatan Rendah, kementerian juga berjaya menyelesaikan 317,350 atau 96 peratus kes tertunggak pengesahan eKasih tahun lalu. — Bernama

Incoming search terms:

16 comments

 1. saya ingin mengetahui cara dan syarat untuk memohon

  • AFFENDY BIN ABDUL KADIR

   Salam sejahtera’ Saya salah seorg rakyat berpendapatan rendah,persoalannya saya berminat dlam bidang makanan western food krana skrg ramai masyarakt suka makan diluar, byak pilihan makanan yg ada diluar sana’ jadi sya mula tertarik dgn makanan western yg menjadi makanan kegemaran ramai, bagaimana sya ingin memulakan bidang ini krna modal xsbrapa, boleh kah sya dapatkan bantuan dari pihak Tuan dalam Program 1AZAM ini, saya ucapkan ribuan trima kasih atas maklumat yg akan diberikan nanti .

   • siti hafsah binti ahmad

    salam sejahtera.saya salah seorang pemohon 1azam niaga.boleh tak saya nak tahu permohonan saya.sampai sekarang saya masih tidak menerima jawapan dari pihak tuan dalam program 1AZAM.

   • ha tak der respon .denyut nadi rakyat ,yakini bn ,ajaran sesat.

 2. noradliza binti yusof

  Assalammualaikum.. saya teruja dengan azam niaga kerana saya dalam golongan kurang berpendapatan rendah. Saya sudah menceburi bidang perniagaan barang kering cara kecil-kecilan sekarang tetapi saya kekurangan modal untuk beli barang niaga saya dengan banyak iaitu secara borong. Saya harap sangat dapat tahu lebih lanjut tentang azam niaga.

 3. Norazira Binti Abdull Hamid

  Tolong terangkan dimana nak ambil borang azam niaga.saya betul betul ingin raih peluang ini..terima kasih

 4. ZARINA BT ZAKARIA

  saya ingin mengetahui cara dan syarat untuk memohon

 5. salam sejahtera..saya seorang suri rumah tangga..bagai mana cara dan syarat untuk memohon. Suami saya berpendapatan rendah..saya berminat dlm bidang membuat kek.bg membantu menambah dan meringankan beban suami. Terima kasih .

 6. nurain bte abd razak

  saya seorang suri rumatangga..saya amat berminat dalam bidang perniagaan,tapi saya mempunyai masalah dalam modal untuk memulakan sesuatu perniagaan,pendpatan suami saya rendah..maka dengan itu saya berminat untuk lebih tahu maklumat yang ada di dalam azam niaga..untuk membantu meningkat kan taraf hidup keluarga..TERIMA KASIH..

 7. chen seong ming

  bagaimana saya boleh memohon bantuan 1azam ini?saya ingin membuka gerai menjuai makanan.

 8. nurlizaallysha

  Mcm mana online daftar masuk?

 9. Balbir Kaur a/p Gurdial Singh

  Saya berumur 53 tahun and menjual makanan dan minuman untuk menyara hidup saya and keluarga saya. Saya berada di golongan berpendapatan rendah dan ingin mengetahui samada saya layak dapat bantuan 1Azam Niaga untuk memperluaskan perniagaan saya. Saya ingin mendapat bantuan bagi saya belajar dalam pembuatan kek dan pastri. Diharap sesiapa dapat menolong saya dalam perkara ini.

 10. SITI ROHANI BINTI JAMALUDDIN

  Saya ingin megetahui cara memohon bantuan 1 AZAM niaga

 11. rosita bt. tulos

  Salam sejahtera, saya seorang surirumah sepenuh masa yg berkemahiran menjahit pakaian.bagaimanapun, mesin yg digunakan tidak mampu utk mempercepatkan tugasan kerana sudah lama.Bagaimanakah cara saya memohon bantuan atau membuat pinjaman dari pihak tuan

 12. awang nizam awang rasit

  Assalammualaikum.. saya teruja dengan azam niaga 1malaysia kerana saya dalam golongan berpendapatan rendah .betul betul ke kerajaan BN nak bantu rakayat2 yg miskin di malaysia kerana sya pun dri golongan yg berpendapatan rendah dan juga miskin johor bohru johor TQ

 13. norizah miran

  assalamualaikun …saya seorng surirumah sepenuh masa saya ade ,saya ada mengambil tempahan menjahit baju dan sulam tapi mesin saya ,mesin yg lama ,dan tak mampu utk mempercepatkan tugasan saya . bagaimana cara saya ingin memohon bantuan utk membeli mesin baru. Tk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top