Panas!..

ANGGOTA TENTERA PENCEN AWAL TIDAK DAPAT PENCEN

KUALA LUMPUR: Seramai 210,675 bekas tentera di seluruh negara tidak mendapat pencen kerana mereka menamatkan perkhidmatan lebih awal daripada tempoh ditetapkan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata kebajikan golongan terbabit tetap terpelihara melalui usaha Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) dan Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT).

Katanya, JHEV dan PERHEBAT menyediakan pelbagai bantuan kepada veteran tentera yang bersara kurang daripada 21 tahun perkhidmatan untuk meringankan kos sara hidup mereka seperti skim bantuan kebajikan dan pendidikan serta bantuan sara hidup.

“Kerajaan tidak bercadang memperkenalkan kupon makanan bulanan kepada mereka berikutan pelbagai program latihan kemahiran disediakan sebelum golongan itu menamatkan perkhidmatan, membolehkan mereka meneruskan kehidupan,” katanya menjawab soalan Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani), di Dewan Rakyat, semalam.

Ahmad Zahid berkata, bantuan diberi kerajaan kepada pesara tentera di negara ini juga jauh lebih baik jika dibandingkan dengan beberapa negara lain.

“Secara perbandingan Amerika Syarikat dan Australia hanya memberikan bantuan kepada pesara tentera saja dan bukan kepada isteri atau anak-anak mereka,” katanya.

Sehubungan itu, Zahid mengingatkan pembangkang supaya tidak terus ‘mencucuk’ bekas tentera tidak berpencen untuk membenci kerajaan, terutama menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top