Search Results for: rayuan pertukaran

Semakan Status Permohonan IPTA Dan Politeknik Bagi Lepasan SPM 2013 Secara Online ,Talian Dan SMS

kpt

kptStatus permohonan kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan Politeknik Premier bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya boleh dibuat mulai tengah hari ini..

Kementerian Pendidikan, dalam satu kenyataan, menyatakan status boleh disemak melalui talian Hotline 03-88706767, Helpline 03-88706777, talian am 03-88706755/6766, laman web http://upu.moe.gov.my; https://jpt.utm.my; http://jpt.uum.edu.my; https://jpt.unimas.my dan http://jpt.ums.edu.my ataupun menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip UPU RESULT (nombor kad pengenalan) dan dihantar ke 15888.

“Pemohon boleh membuat semakan tawaran dan mencetak surat tawaran rasmi melalui laman web rasmi IPTA berkaitan atau Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pendidikan Malaysia (JPP) mulai 11 Mei ini (Ahad),” menurut kenyataan itu.

URL surat tawaran mengikut IPTA adalah seperti berikut:
Universiti Malaya (UM): http://kemasukan.um.edu.my
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM): http://www.ukm.my/kemasukan/tawaran
Universiti Putra Malaysia (UPM): http://www.smp.upm.edu.my/tawaran
Universiti Teknologi Malaysia (UTM): https://jpt.utm.my
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM):
http:www.iium.edu.my/kemasukan/tawaran.html Universiti Malaysia Sarawak (Unimas): http://www.unimas.my/kemasukan/tawaran
Universiti Malaysia Sabah (UMS): http://bpa.ums.edu.my/semakanUMS
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI):

http://www.upsi.edu.my/kemasukan/tawaran

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM): http://etasjil.usim.edu.my
Universiti Teknologi Mara (UiTM): http://www.online.uitm.edu.my/
Universiti Malaysia Terengganu (UMT): http://intake.umt.edu.my/tawaran
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM):

https://wapps.uthm.edu.my/ppa/tawaran

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM): http://www.utem.edu.my/kemasukan
Universiti Malaysia Pahang (UMP): http://www.ump.edu.my/kemasukan/tawaran
Universiti Malaysia Perlis: http://offer.unimap.edu.my
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA): http://www.unisza.edu.my/tawaran
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM):

http://upnm.edu.my/kemasukan/tawaran

Jabatan Pengajian Politeknik (JPP): http://www.politeknik.edu.my

Semua pemohon yang berjaya dikehendaki membuat pengesahan penerimaan tawaran oleh IPTA atau Politeknik Premier sebelum atau pada 17 Mei ini dan ia boleh dibuat melalui laman web rasmi IPTA atau JPP seperti di atas.

Menurut kenyataan itu, bagi pemohon yang tidak berjaya ditawarkan ke IPTA atau Politeknik Premier tetapi ditawarkan ke institusi lain seperti Kolej Matrikulasi Kementerian Pendidikan, Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan Tingkatan Enam adalah dinasihatkan agar mendaftar ke program berkenaan kerana tawaran ke IPTA atau Politeknik Premier adalah terhad.

“Dasar KPM tidak membenarkan sebarang pertukaran program pengajian di dalam IPTA atau Politeknik Premier atau antara IPTA atau Politeknik Premier. “Tawaran yang diberikan kepada calon adalah muktamad,” katanya.

Bagi pemohon yang gagal menerima sebarang tawaran ke IPTA dan Politeknik Premier, mereka boleh mengemukakan permohonan rayuan melalui aplikasi e-Rayuan yang akan dibuka mulai 16 Mei setelah keputusan kemasukan ke Politeknik Konvesional/Metro dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) diumumkan.
Permohonan e-Rayuan perlu dikemukakan melalui laman web rasmi kemasukan di http://upu.moe.gov.my dan tarikh tutupnya ialah pada 26 Mei.

“Dasar pemilihan rayuan adalah untuk mengisi kekosongan tempat mengikut program pengajian di IPTA/Politeknik Premier selepas pendaftaran pelajar baharu.

“Keputusan rayuan pula akan diumumkan pada minggu kedua bulan Jun dan jika tiada sebarang tawaran diterima dari IPTA/Politeknik Premier dalam tempoh empat minggu selepas tarikh pendaftaran pelajar baharu, maka rayuan itu dianggap gagal,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, Bahagian Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT) akan membuka kaunter khidmat runding cara berkaitan permohonan kemasukan ke IPTA dan Politeknik Premier di bangunan KPM di Putrajaya mulai 12 Mei hingga 26 Mei pukul 9.30 pagi hingga 5 petang (Isnin hingga Jumaat) untuk memudahkan pemohon membuat semakan dan mendapatkan khidmat runding cara.
Kemudahan hotline dan helpline turut disediakan untuk membantu menjawab sebarang kemusykilan pemohon yang boleh dihubungi melalui talian 03-88706767 dan 03-88706777.
— BERNAMA

Incoming search terms:

SURAT TAWARAN PENEMPATAN GRADUAN IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN SEDANG DI AGIH

images (1)

BATU PAHAT: Seramai 5,500 graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan termasuk 4,500 lepasan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang berjaya pada temuduga antara Januari hingga Mac lalu akan ditempatkan di sekolah seluruh negara, mulai bulan ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata surat tawaran penempatan kepada semua graduan berkenaan yang sebelum ini dilantik sebagai guru interim (guru sementara) itu sedang diagihkan.

“Daripada kira-kira 5,500 calon yang ditemuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP), hanya 62 calon gagal namun mereka kini dalam proses rayuan selepas wakil mereka bertemu saya kelmarin.

“Saya harap, semua guru yang berjaya dan sudah menerima surat tawaran penempatan itu menerima jawatan mereka [Read more...]

Incoming search terms:

INFO MENGENAI PENGAJIAN/PENDAFTARAN PROGRAM MATRIKULASI KPM

matrikulasi 2012

Salam Mesra,

Tahniah bagi mereka yang mendapat tempat dalam program Matrikulasi bagi sesi 2012/2013

Ellen nak share beberapa info yang mungkin menjadi persoalan bagi adik adik mengenai Matrikulasi ini.

YURAN PENDAFTARAN

Jurusan Program Satu Tahun Program Dua Tahun
Sains RM 550.00 RM 550.00 (tahun pertama)RM 290.00 (tahun kedua)
Perakaunan RM 480.00
Teknikal RM 550.00

Yuran pendaftaran Program Matrikulasi bagi Kolej Mara Kuala Nerang dan Kolej Mara Kulim adalah RM 500.00

TARIKH PENDAFTARAN:

Tarikh pendaftaran bagi pengambilan sesi 2012/2013 ialah pada : [Read more...]

Incoming search terms:

Semakan

semakan-keputusan-permohonan-ke-ipta-lepasan-stpm/setaraf-bagi-sesi-akademik-2011/2012

plkn-semakan-melalui-talian-telefon-sms-dan-online

semakan-nama-yang-terpilih-mengikuti-plkn-bagi-tahun-2012

semakan-penempatan-guru-sandaran-terlatih-gst-bagi-lepasan-kursus-perguruan-lepas-ijazah-kpli-opsyen-pra-sekolah

semakan-jpn-untuk-permohonan-ke-tingkatan-1-satu-sekolah-seni-malaysia-2012-bagi-murid-murid-tahun-6-sesi-2011

semakan-penempatan-guru-sandaran-siswazah-terlatih-gsst-lepasan-ipta-bil-2 2011

semakan-keputusan-rayuan-kemasukan-ke-politeknik-sessi-jun-2011

semakan-panggilan-temu-duga-kursus-perguruan-lepas-sijil-pelajaran-malaysia-kplspm-ambilan-jun-2011

permohonan-kemasukan-ke-program-pengajian-politeknik-kpt-ambilan-julai-2011-bagi-lepasan-spm

semakan-permohonan-ke-program-matrikulasi-kpm-sesi-2011/2012

semakan-sistem-pertukaran-guru-e-g-tukar-2011

tarikh-tarikh-semakan-keputusan-upumatrikulasi-dan-politeknik-2011

semakan-keputusan-kemasukan-matrikulasi-kpm-sessi-2011-melalui-online-sms-dan-talian-bantuan

semakan-permohonan-ke-politeknik-kpt-sessi-julai-2011

permohonan-mengikuti-program-matrikulasi-kpm-sessi-2012/2013

program-latihan-guru-prasekolah-swasta-dan-jpnin-tahun-2011

permohonan-online-bagi-kemasukan-ke-uitm-bagi-program-diploma-asasi-dan-program-profesional

semakan-permohonan-ke-program-matrikulasi-kpm-sesi-20112012

semakan-keputusan-panggilan-temu-duga-program-diploma-dan-asasi-uitm-2

semakan-keputusan-kemasukan-ke-tingkatan-1-dan-tingkatan-4-mrsm-2011-secara-online-info-terkini-dan-link-untuk-menyemak

semakan-panggilan-temuduga-bukan-pendidikan-ipta

semakan-keputusan-panggilan-temu-duga-program-ijazah-luar-negara-piln-dan-program-ijazah-dalam-negara-pidn2011-tajaan-mara

semakan-keputusan-kemasukan-mrsm-2011-tingkatan-1-tingkatan-4

keputusan-permohonan-program-ijazah-luar-negara-piln-2011

semakan-kemasukan-ke-tingkatan-6-2011-melalui-online-dan-sms

panduan-menduduki-ujian-medsi

perbezaan-antara-matrikulasi-kpm-asasi-ipta-dan-diploma-ipta

semakan-keputusan-ipta-melalui-smssemakan-keputusan-upu-melalui-sms

semakan-keputusan-ipta-20112012semakan-keputusan-upu-20112012

semakan-tawaran-kplsm-ambilan-jun-2011

semakan-keputusan-peperiksaan-matrikulasi-secara-online-20102011

semakan-keputusan-biasiswa-pendidikan-ijazah-luar-negara-piln-jpa-2011

semakan-tawaran-kolej-matrikulasi-2011keputusan-penempatan-calon-rayuan-program-matrikulasi-kpm-sesi-20112012

semakan-penempatan-bagi-program-pensiswazahan-guru-ppg-di-institut-pendidikan-guru-ipg

permohonan-kemasukan-ke-uitm-bagi-semester-2-20112012kemasukan-ke-uitm-2011

semakan-penempatan-guru-sandaran-siswazah-terlatih-gsst-lepasan-ipta-bil-22011

semakan-keputusan-rayuan-ke-ipta-lepasan-spm-20112012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Incoming search terms:

Semakan kemasukan ke Tingkatan 6 2011 melalui online dan sms

Hai Hai..salam pagi dan selamat ‘labor day’

Adik2 yang tidak mendapat tempat ke Matriks, bolehlah mencuba untuk masuk ke Tingkatan 6 rendah…ok juga tu kan..

So, Ellen nak gtau yang mulai hari ni 2/5/2011 ,dah boleh cek samada dapat atau tak nak masuk ke Tingkatan 6 Rendah ni..kalo nak cek tu. bolehlah klik link kat bawah ni

[Read more...]

Incoming search terms: