Search Results for: www moe gov com my

Kad Pengenalan [MyKad] Rosak, boleh diperbaharui secara online

Orang ramai yang mempunyai kad pengenalan rosak kini boleh memperbaharuinya secara dalam talian (www.jpn.gov.my) apabila perkhidmatan itu mula beroperasi sepenuhnya awal bulan ini.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datin Jariah Mohd Said berkata, serahan MyKad yang boleh diambil di mana-mana cawangan di seluruh negara melalui sistem itu dijangka siap selewat-lewatnya dua minggu dari tempoh permohonan kecuali sehari jika ia dibuat di Putrajaya.

“Selain kerosakan pada cip kad pengenalan, permohonan gantian melalui sistem ini juga terbuka kepada mana-mana [Read more...]

Google Site link blog mummynemo.com|Bagaimana cara mendapatkan google site Link

Site link blog mummynemo.comSalam mesra…

Ellen nak kongsikan sedikit kegembiraan Ellen pasal blog ni…bolehkan..hahhaa…Semasa Ellen masih Blogspot..Ellen pun pernah ja dapat site Linking ni tapi jap ja.huhu…lama gak tunggu sampai dapat semula ni…kali ni bukan setakat 3 sitelinks yang diberi seperti dulu tapi kali ni 8..adeii…hehe..Pa yang penting kat sitelink tu ada…kawan 2 Ellen ler..so harap2 ada sesuatu juga yang ellen berikan pada kawan2 yang jadi kawan2 Ellen ni…[ada yang berminat] sila inform ellen ya..hehe

Hehehe..ramai ja kawan2 blogger yang dah ada sitelinknya..macam Suarabawahtanah.com, cikmin.com, Rafinamimi.com, Faizalfredley.com…maybe ellen ni baru ja hari ni..hahha..adeii..

Ekk..mesti ada yang muak ngan entry show off ni kan..hahaha…dan..mesti ada tanya apa benda sitelinking ni…ok ok..mai Ellen kongsikan bersama….ni semua Ellen ambil dari blog kawan baik Ellen…hahhaa..http://ciktom.com.

Google site link telah diperkenalkan semenjak tahun 2007 lagi tapi kurang dikenali berbanding dengan Google Pagerank. Sitelink ini bermaksud sub-halaman jika ditranslatekan kepada bahasa melayu. Definisi bagi sitelinks ialah sekumpulan link yang memudah pengguna untuk mencari maklumat yang jika informasi tersebut masuk melalui keyword yang sensitif terhadap blog kita.
Kelebihan Google Site Link

Apabila kita mencari sesuatu di Google dan senarai bawah memiliki sitelink disenaraikan untuk web tersebut. Google telah menunjukkan bahawa Sitelinks dipaparkan hanya jika algoritma mereka boleh menentukan laman kita akan memenuhi syarat untuk Sitelinks. Dan penting untuk dicatat bahawa Google [Read more...]

Permohonan Online Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan 2014

Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon lulusan Sijil Pelajaran Malaysia yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti program yang ditawarkan dalam Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) seperti yang berikut:

Nama Program : Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)
Jenis Ijazah : Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian
Mod Kursus : Sepenuh Masa

STRUKTUR PROGRAM
Program Persediaan Dua Belas (12) Bulan/Dua (2) Semester
Program Ijazah Empat (4) Tahun/Lapan (8) Semester

SYARAT DAN KELAYAKAN ASAS
-Warganegara Malaysia.
-Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2014 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 2014.
–Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
-Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
-Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga (3) mata pelajaran. DAN sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga (3) mata pelajaran yang berikut: Bahasa Melayu; Sejarah; Satu (1) mata pelajaran yang lain; serta lulus Bahasa Inggeris.
-Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon (Rujuk e-Panduan Permohonan semasa membuat permohonan nanti).

CARA MEMOHON
-Iklan pengambilan guru pada tahun ini dijangka akan diwar-warkan pada 9 Mac 2014 di media massa.
Calon tidak perlu lagi membeli nombor pin di BSN seperti tahun-tahun sebelum ini.

-Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (online) dengan melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia di pautan: http://www.moe.gov.my/ mulai 10 Mac 2014.

-Pemohon dinasihatkan memuat turun e-Panduan: http://www.moe.gov.my/artikelkplspm.pdf bagi mendapatkan maklumat iklan, bidang pengkhususan dan gred minimum serta kalendar aktiviti sebelum membuat permohonan.

-Calon dibenarkan mengemukakan SATU (1) permohonan sahaja.

-Permohonan boleh dikemaskini pada bila-bila masa sahaja dan hendaklah dihantar sebelum tarikh tutup permohonan iaitu 30 MAC 2014 (11.59 MALAM). Permohonan yang berjaya dihantar akan menerima nombor rujukan sebagai pengesahan.

-Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.

PERMOHONAN ONLINE KE KOLEJ VOKASIONAL (KV) DAN SEKOLAH MENENGAH TEKNIK TAHUN 2014

KOLEJ

KOLEJMurid-murid yang menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) Tahun 2013 adalah dipelawa untuk memohon ke Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik seluruh Malaysia bagi sesi pengambilan tahun 2014

 Untuk memohon secara online sila klik link ini

http://apps.moe.gov.my/esptv/kvsptv_2013/

 

Tarikh Tutup Permohonan : 25 DISEMBER 2013

Takwim Peperiksaan Malaysia 2013

TAKWIM PEPERIKSAAN 2013

E-mailPrintPDF
 PEPERIKSAAN TARIKH
Sijil Pelajaran Malaysia (Ulangan)

(SPMU)

Bertulis  11 – 12 Jun 2013

(Selasa – Rabu)

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah

(UPSR)

Bertulis 10 – 12 September 2013

(Selasa – Khamis)

Penilaiaan Menengah Rendah

(PMR)

Bertulis 2 - 3 Oktober 2013

(Rabu – Khamis)

7 - 9 Oktober 2013

(Isnin – Rabu)

Sijil Tinggi Agama Malaysia

(STAM)

Lisan 8 - 19 Julai 2013

(Isnin – Khamis)

Bertulis 21 - 23 Oktober 2013

(Isnin – Rabu)

28 – 29 Oktober 2013

(Isnin – Selasa)

Sijil Pelajaran Malaysia

(SPM)

Bertulis 6 – 29 November 2013

2 – 5  Disember 2013

 Pentaksiran Kolej Vokasional (KV) 29 – 30 April 2013

2 – 17 Mei 2013

 Pentaksiran Kolej Vokasional (KV) 7 – 25 Oktober 2013
 Pentaksiran Pusat Pendidikan Asas Vokasional (PAV) 21 – 23 oktober 2013